Vaginisme
Samenvatting
Alles over vaginisme
Als je vaginisme hebt kan je pijn ervaren bij penetratie van de vagina. Of dit nou gebeurt met een penis, de vingers of tampon etc. We leggen je graag uit wat voor soorten vaginismes er zijn en onze toy tips.
Wat is vaginisme?
Vaginisme is wanneer de vagina zich ineens aanspant door angst of andere klachten. Het lukt dan vaak niet om iets zoals een tampon of je vingers in je vagina te krijgen. Als dit wordt geprobeerd spannen de spieren in het bekkenbodem zich onbewust aan. Soms kan het wel lukken, als het object klein is, maar doordat die spieren zich aanspannen kan dit erg pijnlijk zijn.
Zo een soort reactie kan regelmatig voorkomen. Van alle vrouwen in Nederland heeft naar schatting 6% wel eens een vaginistische reactie gehad, 3% heeft dit regelmatig of vaak. Sommige vrouwen hebben hier hun hele leven last van terwijl andere vrouwen een bepaalde periode er last van hebben. Er zij ook vrouwen die zo een reactie alleen krijgen bij medische onderzoeken en niet tijdens het vrijen.
De reden voor vaginisme kunnen verschillend zijn. Denk aan fysieke maar ook mentale klachten. Bang zijn voor pijn bijvoorbeeld kan er voor zorgen dat je onbewust je bekkenbodemspieren aanpast. Fysieke klachten kunne dingen zijn zoals een stug maagdenvlies, een aangeboren afwijking, pijnlijke plekken of een overgevoelige huid bij de vaginaopening.
Liggend aan wat de reden voor vaginisme is kan er geholpen worden door middel van therapie of door oefeningen voor de bekkenbodemspieren te doen. Hier heb je speciale toy voor die jouw hier bij kunnen helpen.
Soorten vaginisme
Er bestaan verschillende soorten vaginisme, voor deze reden zijn er ook verschillende oplossingen. Er wordt onderscheid gemaakt tussen:
Psychogeen of organisch
Als je psychogeen vaginisme hebt is er geen fysieke oorzaak voor. Jouw onderbewustzijn zorgt voor het onbewust aanspannen van de bekkenbodemspieren. Als je organische vaginisme hebt dan is er wel een fysieke oorzaak voor. Dit komt achter niet erg vaak voor.
Primair of secundair
Bij primaire vaginisme heb je dat je vanaf jongs af aan al geen tampon of vinger in je vagina kan inbrengen, vanwege pijn of simpelweg dat het niet lukt. Bij secundair heb je wel eerder een tampon of je vingers in je vagina kunnen aanbrengen en zijn de symptomen van vaginisme pas later opgekomen.
Secundair vaginisme kan ontstaan door een verandering in de hormoonhuishouding bijvoorbeeld, zoals in de menopauze of na een zwangerschap.
Compleet en partieel
De worden spreken al een beetje voor zichzelf maar bij compleet vaginisme is er niks in te brengen in de vagina en bij partieel vaginisme kan bijvoorbeeld een tampon wel ingebracht worden maar een penis niet.
Lees ook: Tips voor vaginsme
Wat kan je er tegen doen?
Een goede stap is om naar een seksuoloog te gaan als je merkt dat je dit soort klachten hebt.
Pelotten therapie
Er kan dan bijvoorbeeld aangeraden worden dat je oefent met een set wat een soort dildo’s, ook wel pelottes, bevat in verschillende maten. Het idee is dat je bij de kleinste begint en steeds groter gaat gebruiken. Door dit regelmatig te doen kan je die spieren een soort trainen zodat er minder wordt aangespannen. Er wordt aangeraden dat je ze om de dag gebruikt voor wat oefeningen. Dit heet pelotte therapie.
Conclusie
Best een deel vrouwen hebben dus last van vaginisme. Er kunnen verschillende oorzaken hiervoor zijn, gelukkig is er bijna altijd wel een manier om het probleem te verhelpen. Er is dus niks mis met je als je dit soort reacties hebt, ga met je klachten naar de huisarts en die kan je helpen om te zoeken naar middelen die jou kunnen helpen.
Een paar van onze aanraders zijn: