Orgasme
Samenvatting
Alles over een orgasme
Iedereen kan een orgasme krijgen. Vaak krijg je een orgasme van seksuele aanrakingen en daden. De ervaring kan voor iedereen anders aanvoelen.
Wat is een orgasme?
Een orgasme wordt ook wel climax of klaarkomen genoemd. Het is een ontlading van seksuele spanning in het lichaam. Er gebeuren een aantal dingen in je lichaam tijdens een orgasme. Je brein maakt namelijk voordat een orgasme plaatsvind allerlei hormonen aan. Een paar van deze hormonen zijn serotonine (het ‘gelukshormoon’), oxytocine (het ‘liefdeshormoon’) en dopamine (het ‘beloningshormoon’). Dit zijn allemaal hormonen die je een erg fijn gevoel geven.
Tijdens het klaarkomen spannen de bekkenbodemspieren zich ook aan. Je verliest een beetje de controle over deze spieren tijdens een climax.
Het vrouwelijk orgasme
De meest voorkomende manier om als vrouw een climax te ervaren is doormiddel van stimuli van de clitoris. Statistieken laten zien dat ongeveer 70 tot 80 procent van de vrouwen directe stimuli van de clitoris moeten ervaren om klaar te kunnen komen. De clitoris heeft rond de 8000 zenuwuiteinden, hierdoor is het makkelijker om klaar te komen.
Maar er zijn ook genoeg vrouwen die van penetratie alleen al kunnen klaar komen. Denk bijvoorbeeld aan de g-spot. Er zijn vrouwen die van stimuli van de g-spot ook kunnen klaar komen. Het is niet raar als je dat niet kan, elke vrouw is anders. Niet iedereen ervaart een climax van dezelfde soort stimuli.
Vrouwen kunnen ook meerdere orgasmes na elkaar krijgen. Dit komt omdat de meeste vrouwen geen refractaire periode (rustperiode) ervaren. Wel melden sommige vrouwen dat na een climax, seksuele stimulatie soms niks doet.
Het mannelijk orgasme
Bij mannen is het meest voorkomende orgasme door stimuli van de penis. Deze climax is vaak gecombineerd met het mannelijke ejaculaat, semen (sperma). Dit hoeft althans niet altijd zo te zijn, je kan als man ook een droog orgasme ervaren. Dit betekent dat er geen ejaculaat vrij komt maar een orgasme wel.
Mannen kunnen ook klaar komen door alleen stimuli van de prostaat. Stimuli hiervan kan doormiddel van anale seks, massage van het perineum of door gebruik van een vibrator bijvoorbeeld. Er word zelfs gezegd dat een prostaat orgasme intenser kan zijn dan penis orgasme.
Mannen hebben een rustperiode na hun climax. Dit betekent dat het een even kan duren voordat de penis weer hardt is en de man een climax kan hebben. Deze periode kan een minuut tot een paar uren of zelfs dagen duren. Dit ligt onder andere aan de leeftijd maar ook andere individuele factoren.
Wat gebeurt er na een climax?
Na het klaarkomen ben je vaak erg ontspannen, tevreden en/of moe. Dit heeft te maken met de hormonen die tijdens een orgasme vrijkomen. Ook de inspanning kan je moe maken natuurlijk. Dit is dan ook de reden waarom veel koppels knuffelen na het seks hebben.
Vaak is het ook zo dat lichaamsdelen die opgezwollen waren, zoals de penis en de clitoris bijvoorbeeld, weer ontspannen. Ook kan het zijn dat deze delen gevoelig of oncomfortabel aanvoelen bij aanraking hiervan. Deze overgevoeligheid is dan vaak ook niet erg plezierig.
Vergeet ook niet dat je huid er rood uit kan zien. Het is een soort blozen over je hele lichaam. Seks blijft een fysiek activiteit, en dus probeert je lichaam op zijn eigen manier jou koel te houden.
De voordelen van een orgasme
Uit onderzoek blijkt dat klaar komen meerdere positieve effecten kan hebben op het lichaam. Dopamine en oxytocine komen bijvoorbeeld vrij, deze hormonen gaan het effect van het hormoon cortisol tegen. Dit hormoon zorgt ervoor dat je je gestrest voelt. Hierdoor kan klaar komen je dus helpen bij stress en bij het niet kunnen slapen.
Je kan ook minder klachten ervaren bij:
- Menstruatie pijn
- Gezondheid van het hart
- Hoofdpijn en andere soorten pijn
Dit komt doordat de endorfines die vrijkomen je pijn stillen en je een gevoel van plezier geven.
Conclusie
Iedereen komt dus op een andere manier klaar. Er is niks mis met je als je geen climax kan ervaren van penetratie alleen, en er is ook niks mis als het wat langer duurt. Iedereen zijn lichaam is anders. Als je toch bezorgd over je seksuele gezondheid rond klaar komen kan je altijd checken met je huisarts om te kijken of er een oplossing is die jou eventueel kan helpen.