Menstruatie
Samenvatting
Alles over menstruatie
Vaak begint de menstruatie wanneer je 12 jaar oud bent. De leeftijd staat niet vast, je kan ook eerder of later dan 12 ongesteld worden. Wanneer je rond je vijftigste bent wordt je voor de laatste keer ongesteld. Na
deze laatste ongesteldheid begint de menopauze.
Wat is menstruatie?
Menstruatie, ook wel ongesteldheid genoemd, is het maandelijkse bloedverlies bij vrouwen in de vruchtbare leeftijd. Bij het menstrueren bereid het lichaam zich voor op een bevrucht eitje. Dit betekent dat in de baarmoeder er een laagje slijmvlies ontstaat waar dit eventuele eitje zich in kan nestelen.
Als deze eicel niet bevrucht is word deze opgenomen in het lichaam. Ook breekt het slijmvlies zich af, dit wordt dan via de vagina uitgescheden samen met wat bloed. Gemiddeld verlies je 30 tot 72 ml aan bloed tijdens de menstruatie.
Er zijn verschillende hygiëne producten op de markt die te gebruiken zijn tijdens de ongesteldheid. Bijvoorbeeld:
- Maanverband, dit is te koop in veel verschillende maten en merken. Maanverband plak je op de binnenkant van je ondergoed.
- Tampons, deze heb je ook in verschillende maten en merken. Een tampon breng je in met je vingers in de vagina.
- Menstruatiecups, dit is een siliconen cup die je net zoals een tampon in de vagina inbrengt. Menstruatiecups zijn herbruikbaar omdat je ze kan steriliseren in kokend water.
- Menstruatieondergoed, menstruatieondergoed is ondergoed wat speciaal is gemaakt voor de ongesteldheid.
Menstruatiecyclus
Menstruatie is een van de fases van je menstruatiecyclus. Naast het menstrueren heb je nog 3 andere fases!
De meest voorkomende menstruatiecyclus is tussen de 21 en 35 dagen. De duur van de menstruatiecyclus zal per persoon verschillen, het kan zelfs veranderen naarmate we ouder worden. Wanneer je pas net menstrueert is het normaal dat je een onregelmatige cyclus hebt, vaak na een jaar of 2-3 wordt dit regelmatig.
1. De menstruatie fase
Dit is de eerste fase van je menstruatiecyclus. Je menstruatiecyclus begint op de eerste dag van je ongesteldheid. Het menstrueren duurt meestal tussen de 3-8 dagen.
2. De folliculaire fase
Deze fase duurt tot de ovulatie. Deze fase heet zo omdat in deze weken de eicellen worden klaargemaakt, deze zitten dan nog in een follikel. Dit gebeurt doordat je hersenen follikelstimulerend hormoon (FSH) produceren.
Deze fase is rond de 2 weken lang en overlapt dus een beetje met je ongesteldheid. In de tweede week kan je libido toenemen doordat de hormonen oestrogeen en progesteron toenemen.
3. De ovulatie fase
In deze fase vindt de ovulatie, ook wel eisprong genoemd, plaats. In deze fase ben je ook het meest vruchtbaar, dit heeft natuurlijk te maken met de vruchtbare eicel die in de eileider terecht komt.
4. De luteale fase
Deze fase is de laatste twee weken van je cyclus. Dit is de fase van je ovulatie tot aan je menstruatie. Tijdens de ovulatie verandert de follikel in een massa cellen die bekend staat als het corpus luteum. Het corpus luteum breekt af als er geen bevruchte eicel aanwezig is, de daling van het progesteron zorgt ervoor dat het baarmoederslijmvlies loslaat en dat veroorzaakt menstruatie.
Signalen en symptomen menstruatie
Naast het bloeden uit de vagina tijdens de menstruatie zijn er ook een aantal andere symptomen waar je last van kan hebben:
- Krampen in de buik of het bekkengebied
- Hoofdpijn
- Vermoeidheid
- Pijn in de vagina
- Stemmingswisselingen en/of prikkelbaarheid
- Pijn in de onderrug
- Opgeblazen gevoel
- Gevoelige, gespannen of pijnlijke borsten
- verandering van eetlust
Je kan deze symptomen ook in de aanloop van de menstruatie ervaren niet alleen tijdens de menstruatie. Dit wordt PMS genoemd, premenstrueel syndroom.
Kramp bij menstruatie moet niet zo pijnlijk zijn dat je niet meer iets kan doen, het is dan handig om langs de huisarts te gaan. Er kan dan namelijk iets anders aan de hand zijn.
Conclusie
Er is dus niet echt een “normale” menstruatie, dit zal altijd per persoon verschillen. Het kan nooit kwaad om toch even langs je huisarts te gaan om te kijken of alles in orde is.