Klantenservice 071-3626162
Gratis bezorging v.a. €69,-
Discreet verpakt en bezorgd
Kiyoh Thuiswinkel Waarborg

 💕 Kies GRATIS CADEAU v.a. €100,- 📍Cupido Store Leiden

Liefde

Alles over de liefde

Liefde kan je voelen voor bijna alles. Denk aan romantische partners, familie en vrienden. Maar ook kan het gevoeld worden voor objecten, dieren en handelingen. Je kan dus een liefde hebben voor heel veel verschillende dingen en personen. Ook bestaan er verschillende soorten hiervan. De liefde die jij hebt voor je huisdier is anders dan die je hebt voor je romantische partner.

liefde

Wat is liefde?

Liefde is een diepe affectie voor en acceptatie van een ander, en/of eventueel zichzelf. Je kan dit gevoel hebben voor bijna alles wat op de wereld bestaat, het is dus niet uitgezonderd tot mensen. Dit gevoel uit zich in vele vormen en omvat een scala aan sterke en positieve emotionele en mentale toestanden, van de meest verheven deugd of goede gewoonte, of de diepste interpersoonlijke genegenheid, tot het eenvoudigste genot. Een voorbeeld hiervan is dat de liefde die je hebt voor je moeder niet dezelfde is die je hebt voor je partner en dat dat ook weer anders is voor de liefde die je hebt voor je favoriete gerecht.

lady en de vagebond verliefd

Griekse filosofen hebben liefde onderverdeelt in deze zes termen:

  • Storge (familiale liefde), dit is aangeboren en/of instinctieve liefde. Vaak voor familie en vrienden, maar kan ook bijvoorbeeld voor een land zijn. Vandaar de naam familiale liefde.
  • Philia (platonische liefde), dit kan ook wel vriendschap genoemd worden. Bij deze liefde zijn er geen seksuele en romantische gevoelens tussen de personen. Vaak wordt er gezegd dat platonische liefde meer is dan alleen vriendschap.
  • Eros (romantische liefde), dit wordt ook wel erotische liefde genoemd. Romantische liefde hoeft niet altijd ook seksueel te zijn. De liefde voor een romantische partner blijft toch anders dan voor een vriendschap. Ook als er geen seksuele dingen gebeuren.
  • Philautia (eigenliefde), dit staat voor de liefde voor jezelf. Dit is gezond op een bepaald level maar als het te ver gaat dan word dit narcisme genoemd, dit betekent dat jij als individueel vind dat al jouw benodigdheden voorgaan van die van anderen. Jij als persoon bent wel erg belangrijk en je moet jezelf tot een bepaald level wel beschermen. Niet van jezelf houden is namelijk ook niet goed.
  • Xenia (gasten liefde), dit is gebaseerd op gastvrijheid. Het zorgen voor de personen die bij jou te gast zijn, denk hierbij aan het onderdak geven en eten en drinken aanbieden bijvoorbeeld.
  • Agape (onvoorwaardelijk liefde), hierbij verwacht je niks terug van de persoon die je lief hebt. Er zitten geen voorwaarden aan jou liefde.

Wanneer ben je verliefd?

Ah, de grote vraag: wanneer ben je verliefd? Er is geen universeel moment waarop je het “bent”, maar er zijn wel een paar signalen die je flink in die richting wijzen. Het is een gevoel dat langzaam insluipt of ineens BAM binnenkomt. Hier een paar dingen die vaak gebeuren als je verliefd bent:

Je denkt (bijna) constant aan die ander
Je zit op je werk, kijkt een serie of staat onder de douche, en ineens: daar is-ie weer. In je hoofd. Alles doet je aan die persoon denken. Zelfs de stomme reclames op tv.

Je krijgt kriebels van een appje
Of ze nou “goedemorgen” of “yo” sturen: jouw hart maakt een sprongetje. Alsof je zestien bent en net een briefje in de klas krijgt.

Je wilt dichtbij zijn
Niet alleen fysiek (al speelt dat natuurlijk ook mee), maar je wil weten hoe die ander zich voelt, wat ze denken, wat ze dromen. Je zoekt verbinding.

Je voelt je blij zonder reden
Alsof je op een roze wolk zweeft. Dingen die je normaal stress geven, lijken ineens minder erg. Jij leeft op pure dopamine.

Je maakt plannen met z’n tweeën
Weekendjes weg, samen koken, misschien zelfs al een vakantie in gedachten. Als je merkt dat je iemand automatisch meeneemt in je toekomstfantasieën… dan zit je diep.

Je voelt je kwetsbaar én krachtig tegelijk
Verliefd zijn maakt je zacht. Je durft meer te voelen, maar tegelijk voel je je ook zelfverzekerd. Je hebt het gevoel dat je de wereld aankan – samen.

De driehoekstheorie van Sternberg

liefde

Volgens een onderzoek van meneer Sternberg bestaat liefde uit 3 componenten: toewijding, passie en intimiteit. Toewijding verwijst hier naar “de keuze dat iemand van een bepaalde persoon houd” maar ook “de toewijding om van iemand te blijven houden”.

Passie verwijst naar “wat aandrijft tot romantiek, fysieke aantrekkingskracht, seksuele voltrekking en andere fenomenen in een liefdevolle relatie”.

Intimiteit verwijst naar “gevoelens van verbondenheid en nabijheid in relaties”.

Verschillende combinaties van deze drie componenten vormen verschillende soorten relaties. Een paar voorbeelden zijn:

  • Leuk vinden/vriendschap, alleen intimiteit. Er is hier dus geen romantiek aanwezig.
  • Romantische liefde, intimiteit en passie. Dit houdt vaak een romantische affaire of een onenightstand in. Toewijding voor de partner is er niet dus.
  • Volmaakte liefde, intimiteit, passie en toewijding. De complete vorm van liefde in dit model. Dit wordt ook wel als het “perfecte koppel” gezien, maar zelfs hier blijven dingen zoals communicatie belangrijk.

Hij zegt ook dat de langste relaties in stand worden gehouden doordat de partners met elkaar communiceren over deze componenten en deze ook in stand houden.

Wat gebeurt er in je brein als je verliefd bent?

brein

Wanneer je verliefd bent maakt je lichaam allerlei hormonen aan. Door deze hormonen wil je graag rond deze persoon zijn. De hormonen die worden aangemaakt zijn onder andere dopamine, oxytocine en adrenaline. Vooral als je net verliefd bent wordt er ook wat minder serotonine aangemaakt, dit is dan ook de reden waarom je wat meer angstig kan zijn in je relatie in het begin.

Dopamine kan een verslavende werking hebben. Wanneer je verliefd op iemand bent komt er dus dopamine vrij en dit geeft een euforisch gevoel. Om dit gevoel te blijven houden moet er steeds meer dopamine aangemaakt worden. Dit is niet oneindig zo, op een gegeven moment stopt je lichaam hiermee omdat er een limiet zit en het niet langdurig aangemaakt kan worden. Vaak is dit na 2-3 jaar. Dit kan dus ook de reden zijn dat sommige relaties vaak eindigen rond dit tijdstip.

Dit betekent natuurlijk niet dat je geen langere relatie kan hebben. De oxytocine en endorfine die ook vrijkomen nemen het doel van dopamine een soort over. In tegenstelling tot dopamine kunnen endorfine wel langdurig worden aangemaakt.

Dit betekent natuurlijk niet dat liefde alleen chemie in je brein is, maar het kan het dus wel beïnvloeden. Er zijn genoeg onderzoeken waar het resultaat was dat de interpretatie van een gevoel belangrijk is bij welke emotie we voelen. Dat betekent dus dat bij het vrijkomen van deze stoffen niet iedereen hetzelfde zal reageren. Deze hormonen zijn dus niet het enige die beslissen hoe jij je voelt over een persoon.

Conclusie

Bij liefde gebeurt er dus van alles in je brein en met je hormonen. Natuurlijk bepalen jou hormonen niet van wie jij houdt, dat bepaal je helemaal zelf. Er bestaan dus ook verschillende vormen van liefde. En liefde stopt dus niet bij het liefhebben van mensen, je kan ook objecten, acties en dieren liefhebben op deze manier.