Klantenservice 071-3626162
Gratis bezorging v.a. €69,-
Discreet verpakt en bezorgd
Kiyoh Thuiswinkel Waarborg

 💕 Kies GRATIS CADEAU v.a. €100,- 📍Cupido Store Leiden

Implanon

Het implanon is een anticoncepstaafje. Het implantaat wordt in je arm geplaatst en geeft hormonen af die ervoor voorkomen dat je zwanger wordt. Een groot voordeel aan het anticonceptiestaafje is dat je het een keer laat plaatsen en meteen voor langere tijd bent beschermt. Je hoeft niet te denken aan het nemen van een pil elke dag, dus naar mijn mede chaoten, het scheelt je het vergeten van je anticonceptie. Anticonceptie is heel persoonlijk, en wat voor de een werkt, werkt voor de ander minder. Benieuwd naar het anticonceptie staafje? en of het een optie is die potentieel zou werken voor jou? Lees dan verder en kom erachter wat de voor -en nadelen zijn van de implanon.

Wat is de implanon

De implanon NXT is een anticonceptiestaafje die het hormoon etnogestrel bevat (een progestageen). Aangezien het geen oestrogeenhormoon bevat wordt het door artsen meestal niet als eerste keuze voorgeschreven. Dit komt doordat de combinatie een verminderde kans geeft op tussentijds bloedverlies, doorbraakbloedingen. Een doorbraakbloeding is vrij hevig bloedverlies tussen twee menstruaties. Toch kiezen veel voor voor een anticonceptiemiddel zonder oestrogeen, het fijne aan het staafje is namelijk dat je er niet elke dag aan hoeft te denken. In tegenstelling tot de pil, ben je bij de implanon meerdere jaren beschermt. Verder kan het een uitkomst zijn wanneer er vervelende bijwerkingen bij anticonceptie met oestrogeen worden ondervonden. Toch blijft het uitproberen, hoe een anticonceptiemiddel precies uitpakt is vaak lastig te voorspellen.

Hij wordt geplaatst onder de huid in de bovenarm. Je zult het niet zien uitsteken, maar je kan het vaak wel voelen als je er met je vingers op drukt. Voel vooral na het genezingsproces en laat de plek tijdens het helen liever zo veel mogelijk met rust.

Hoe kan je een implanon krijgen?

Je kunt de huisarts bezoeken, de huisarts kan het dan voorschrijven, je haalt het op bij de apotheek en kan het vervolgens brengen naar een arts. Vaak kan de huisarts het staafje zelf ook zetten bij de huisartsenpraktijk.

Hoe werkt het?

De etonogestrel in de implanon remt de eisprong en voorkomt dat een eicel vrijkomt tijdens de cyclus. Bovendien verdikt het baarmoederhalsslijm, hierdoor komen zaadcellen moeilijker door de baarmoederhals heen en bereiken zo minder snel een eicel.

 

Eigenschappen

  • 3 jaar lang beschermt – bij overgewicht kan het derde jaar minder betrouwbaar zijn, hierbij wordt dus aangeraden om de 2 jaar de implanon te verwisselen.
  • Continu lage afgifte van hormonen, en geen schommelingen – zeer hoge betrouwbaarheid.
  • Je hoeft er niet dagelijks over na te denken.
  • Laag tot geen risico op gebruikersfouten – het zit immers in je arm, het is niet zoals een condoom waarin je het verkeerd om kan doen.
  • De menstruatie wordt vaak minder pijnlijk – bij 1 op de 5 vrouwen blijft de menstruatie zelfs helemaal weg.
  • Veilig tijdens borstvoeding  (ook andere anticonceptie met enkel progestageen).
  • Plannen van menstruatie – mocht je toch menstrueren tijdens de implanon, kun je deze niet zelf inplannen.
  • Een keer in de 3 jaar moet je het staafje laten vervangen door een arts – sommige mensen vinden het een naar idee dat je het implantaat inbrengt, en je een kleine medische ingreep nodig hebt eens in de zo veel tijd.

Voor wie is de implanon een goede keuze?

Er zijn meerdere redenen waarom iemand kiest voor de implanon. Wanneer je zoekt naar een langdurige anticonceptie, die je inbrengt en er dan niet meer aan hoeft te denken, is de implanon misschien wel iets voor jou.

Verder kan het een uitkomst bieden wanneer andere anticonceptiemiddelen slecht wordt verdragen. Het zoeken naar een fijne anticonceptie met weinig of niet belemmerende bijwerkingen kan voor sommigen een hele opgave zijn. Bespreek vooral met je huisarts welke anticonceptie je het beste kan proberen en wat je opties zijn.

Verder is het risico op gebruikersfouten uitermate klein. De hormonen worden namelijk constant afgegeven en jij kan niet zoals bij de pil, de pil vergeten of inconsistent innemen. Dit zijn bij de pil factoren die de algehele betrouwbaarheid laten dalen.

 

Hoe wordt de implanon ingebracht?

De arts zal eerst een injectie toedienen voor plaatselijke verdoving. Het staafje zit in een wegwerpspuit met een holle naald. Deze naald zal worden ingebracht en door de spuit te drukken komt het staafje in de huid. Vervolgens zal worden gecontroleerd of hij helemaal goed is geplaatst en krijg je een gaasje met drukverband op het wondje. Het is een heel klein sneetje, dus hechtingen zijn niet nodig. Houd het wondje goed schoon zodat je een infectie voorkomt.

Waar wordt het ingebracht?

Het staafje zal aan de binnenkant van het bovenarm van de niet dominante arm worden ingebracht.

 

Wat zijn de bijwerkingen?

De bijwerkingen worden vaak minder/ verdwijnen na een aantal maanden, de belangrijkste soms tot zelden voorkomende bijwerkingen zijn:

soms (bij 10 tot 30 op de 100 mensen)

  1. Onregelmatig bloedverlies
  2. Wegblijven van de menstruatie
  3. Hoofdpijn, en zeer zelden migraine.
  4. Pijnlijke of gespannen borsten
  5. Huidafwijkingen, zoals acne/vette huid.
  6. Gewichtstoename, zelden juist gewichtsafname.
  7. Ontsteking van de vagina, verhoogde afscheiding.

 

zelden (bij 1 tot 10 op de 100)

  1. Pijn op de plaats van implantatie
  2. Stemmingsveranderingen
  3. Maag/darm klachten
  4. Lage bloeddruk, duizelig zijn of flauwvallen tijdens het inbrengen van het staafje.
  5. Duizeligheid en vermoeidheid, zeer zelden slaperigheid of juist slapeloosheid.
  6. Meer of minder zin in seks, droge vagina en pijn bij het vrijen
  7. Pijnlijke menstruatie
  8. Griepachtige verschijnselen

Net zoals bij andere anticonceptiemiddelen kunnen er bijwerkingen voorkomen. Lang niet iedereen heeft last van bijwerkingen en vaak worden bijwerkingen minder naarmate je lichaam went aan de implanon. Mocht het echt niet goed voelen kun je altijd terug naar de dokter. Het verwijderen van de implanon is een snelle kleine ingreep, die gewoon de huisarts kan uitvoeren. Gaan de bijwerkingen niet weg of blijven ze een hindernis, dan kun je overwegen over te stappen naar een ander anticonceptiemiddel. Er zijn ook niet hormonale anticonceptiemogelijkheden zoals de koperspiraal. Echter is dit meestal niet aan te raden wanneer je al met hevigere menstruaties loopt. Aangezien het koperspiraal vaak zorgt voor meer bloedverlies en krampen. Je zou ook andere hormonale methodes kunnen proberen, het type hormoon, maar ook het type afgifte kan invloed hebben op hoe je lichaam het verwerkt.

Conclusie

De implanon is perfect wanneer je niet wil hoeven na te denken over je anticonceptie. Bespreek het vooral met je dokter en kijk samen naar een goed passende anticonceptie om die het meeste bij jou en je levensstijl past. Anticonceptiemethodes hebben bijwerkingen, hoe ieder lichaam er op reageert is lastig te voorspellen. Als je bijwerkingen ondervind die langer duren dan de acclimatisatie periode en waarvan je hinder ondervindt is het belangrijk dat je dit meld bij de dokter. Er zijn veel opties, samen kunnen jullie kijken wat past!

 

Bronnen

Apotheek.nl. (z.d.). Etonogestrel implantatiestaafje. Geraadpleegd op 7 april 2025, van https://www.apotheek.nl/medicijnen/etonogestrel-implantatiestaafje#belangrijk-om-te-weten-over-etonogestrel-implantatiestaafje

Lareb. (z.d.). Hormonale anticonceptie tijdens de borstvoedingsperiode. Geraadpleegd op 7 april 2025, van https://www.lareb.nl/mvm-kennis-pagina/Hormonale-anticonceptie-tijdens-de-borstvoedingsperiode

Anticonceptie.nl. (z.d.). Anticonceptie keuzehulp. Geraadpleegd op 7 april 2025, van https://www.anticonceptie.nl/anticonceptie-keuzehulp/