Klantenservice 071-3626162
Gratis bezorging v.a. €69,-
Discreet verpakt en bezorgd
Kiyoh Thuiswinkel Waarborg

 💕 Kies GRATIS CADEAU v.a. €100,- 📍Cupido Store Leiden

Hiv

Alles over hiv

Hiv is een afkorting voor Human Immunodeficiency Virus. Het betekent dus letterlijk een virus wat het menselijke afweersysteem kapot maakt. Deficiency betekent namelijk: een tekort aan.

Wat is hiv?

Hiv is het virus wat aids veroorzaakt. Hiv breekt je afweersysteem stap voor stap af. Je afweersysteem beschermt je tegen ziekte. Als je lichaam zich hierdoor niet meer kan beschermen tegen bacteriën en virussen dan noemen we dit aids.

Hiv wordt vooral overgedragen tijdens de geslachtsgemeenschap. Het virus zit namelijk in sperma, vaginale afscheiding, bloed en moedermelk. Je kan het virus ook krijgen van bloedtransfusies, dit komt niet vaak voor omdat er hier op getest wordt tegenwoordig wanneer iemand bloed doneert. Het virus kan je lichaam binnendringen via de slijmvliezen van de vagina, penis, anus, mond of een wondje op de huid.

Er bestaan nog medicijnen die besmetting met dit virus kunnen genezen. Wel zijn er medicijnen die het virus afremmen. Hierdoor kan je het virus ook niet meer overbrengen naar andere mensen. Natuurlijk is het nog steeds verstandig om veilig seks te hebben, je wilt namelijk niet het risico aangaan dat je je partners hiv geeft.

Mensen die dood gaan aan aids gaan vaak dood aan een infectie en niet aan de aids zelf. De aids zorgt er namelijk voor dat het afweersysteem van het lichaam niet zijn werk kan doen, het breekt het dus af. Hierdoor kunnen infecties die je lichaam normaal vrij snel afstoten je heel erg ziek maken.

Klachten

Als je hiv oploopt kan je acute klachten meemaken, vaak merk je er pas later iets van en ben je voor een lange periode gezond. Dit kan soms zelfs jaren aanhouden. Bij deze acute klachten kan je denken aan griepklachten zoals koorts, keelpijn, huiduitslag, misselijkheid, diarree, gewrichtspijn.

Nadat je je gezond voelt kunnen er andere klachten ontstaan zoals:

  • Nachtzweten
  • Enorme moeheid
  • Koorts
  • Kortademigheid

Het “laatste stadium” van hiv is aids. De symptomen van aids zijn erg hevig en gaan van diarree tot verschillende soorten kanker. Hiv-remmers kunnen er voor zorgen dat mensen die aids hebben een deel van hun gezondheid kunnen terug winnen.

Hoe kun je jezelf beschermen tegen hiv?

hiv

  • Gebruik altijd een condoom bij vaginale of anale seks
  • Gebruik een glijmiddel op waterbasis of siliconenbasis (vermindert kans op scheurtjes)
  • Laat je regelmatig testen als je meerdere sekspartners hebt
  • Overweeg PrEP (een hiv-preventiepil) als je extra risico loopt
  • Deel geen naalden of injectiespullen

N=N

N=N betekent niet meetbaar = niet overdraagbaar. Hiv-remmers zorgen ervoor dat het virus onderdrukt wordt. Het virus wordt dan zover onderdrukt dat het niet meer te detecteren is. Wanneer dit gebeurt kan het virus ook niet overgedragen worden naar andere mensen. Dit blijkt zo uit verschillende onderzoeken die zijn gehouden.

Bij deze onderzoeken hebben ze bij koppels gemeten waar er één van de partners hiv heeft en hiv-remmers neemt of het virus is overgedragen tijdens de seks zonder condoom. Bij geen één van deze keren is het virus doorgegeven.

Wat zijn Hiv-remmers en hoe werkt het?

hiv remmers

Er zijn een aantal verschillende soorten hiv-remmers. Voor elke soort hiv-remmer bestaan er meerdere namen.

Er zijn vijf verschillende klasse wanneer het aankomt op dit soort medicijnen:

  • Één-pil-regimes (één pil per dag), dit is een pil waar een combinatie van stoffen al in zit. Je hoeft dan dus ook maar 1 pil per dag te slikken.
  • Langwerkende injecties (gecombineerd, elke 8 weken), dit zijn net als de 1 pil per dag volledige hiv-therapie. Deze injectie hoef je maar elke 8 weken te halen.
  • Duotherapie, dit is een ook een één pil per dag regime. In plaats van drie werkzame stoffen zitten er maar 2 werkzame stoffen in. Er werd jaren gedacht dat drie werkzame stoffen noodzakelijk waren om het virus onderdrukt te houden. Maar het blijkt dat dit met bepaalde combinaties ook met 2 stoffen kan.
  • Backbone, dit is ook een combinatiepil. Naast deze pil wordt er alleen wel nog een pil naast geslikt. De twee werkzame stoffen die in de combinatiepil zitten de basis van de behandeling, vandaar ook de naam backbone.

Er is dus niet maar één soort behandeling voor hiv. Iedereen zijn lichaam werkt en reageert ook weer anders. Er word dus bij elke persoon gekeken welke combinatie van medicijnen het beste werken.

Therapietrouw

Bij hiv-therapie is het erg belangrijk dat je je houdt aan de behandeling. Je medicijnen op tijd slikken en niet vergeten is dus essentieel. Als je namelijk een pil vergeet of niet op tijd slikt kan het zijn dat het virus zich gaat aanpassen aan de medicatie waardoor het resistent kan worden. Belangrijk is hierbij dan dat er wordt overgestapt naar andere wel nog werkzame medicijnen.

Immuniteit

Er is een klein deel van de populatie dat immuun is voor hiv, en hierdoor dus ook geen aids kan krijgen. De mensen die immuun zijn bezitten een gemuteerd gen genaamd CCR5-delta 32 en voorkomt dat hiv de immuuncellen kan binnendringen. Deze mutatie komt veel vaker voor in Noord- dan Zuid-Europa. De reden hiervoor is nog niet duidelijk.

Wetenschappers denken dat dit gen ontstaan is als reactie op de pest epidemieën die honderden jaren woedden in Europa.

Patiënten die hiv en leukemie hebben en een stamceltransplantatie krijgen krijgen dan vaak de stamcellen van iemand die immuun is als dat kan.

Kun je genezen van hiv?

Er is nog geen genezing voor, maar met medicatie kun je het virus volledig onder controle houden. Mensen met hiv kunnen een normaal leven leiden, seks hebben, relaties aangaan en kinderen krijgen – mits goed behandeld.

Geschiedenis van hiv

In 1983 word er vastgesteld dat het gene wat aids veroorzaakt het hiv virus is. Françoise Barré-Sinoussi speelt hier een belangrijke rol in waarvoor ze in 2008 de ‘Nobelprijs voor de Fysiologie of Geneeskunde’. Natuurlijk is het virus niet pas in 1980 ontstaan. Er is bewijs dat het al tientallen jaren door Europa heen gaat, maar toen wisten we nog niet dat deze mensen dezelfde ziekte hadden.

In het begin kregen vooral mannen die seks hadden met mannen aids. Hierdoor werd het , voordat er meer informatie was, een homo ziekte genoemd.

Je sterft namelijk niet van de aids maar omdat aids je immuunsysteem zoveel heeft afgebroken. Hierdoor kan je dus als sterven van een longinfectie, omdat je lichaam niet meer het afweersysteem heeft wat het voorheen wel had.

Aids komt origineel van apen. Volgens wetenschappers is het virus bij mensen terechtgekomen door de jacht op en handel van apen. Maar ook het kappen van het Afrikaanse regenwoud en de kolonisatie van Afrika. Omdat hiv een virus is heeft het een gastheer nodig om te overleven, het virus is dus van de ene gastheer, de aap, naar de andere gastheer, de mens, overgestapt. Hierna is het virus verder gaan evolueren.

Conclusie

Als je kijkt naar andere ziekte weten we dus eigenlijk nog niet zo lang van hiv en aids af. Gelukkig zijn er in deze korte tijd veel medicijnen uitgebracht die de gevolgen van het hiv virus goed kunnen onderdrukken. Je kan besmet raken met hiv door bijvoorbeeld geen condoom te gebruiken tijdens de seks, maar ook kan je hiv krijgen van een bloedtransfusie. Hierbij heb je dus bloed gekregen van iemand die hiv heeft. Gelukkig komt dit nu minder vaak voor omdat we kunnen testen of iemand hiv heeft of niet.