Klantenservice 071-3626162
Gratis bezorging v.a. €69,-
Discreet verpakt en bezorgd
Kiyoh Thuiswinkel Waarborg

 💕 Kies GRATIS CADEAU v.a. €100,- 📍Cupido Store Leiden

G-spot

De Gräfenberg spot, ook wel G-spot genoemd, verwijst naar de gevoelige zone aan de voorwand van de vagina. Het concept wordt veel gebruikt, maar roept ook vragen op. Wat is de G-spot nou precies? Leidt deze plek tot diepere orgasmes? Werkt het voor iedereen? En is het nuttig te spreken van een G spot? In deze blog duiken we in de geschiedenis en huidige kennis over de G-spot. Of je nou op zoek bent naar diepere orgasmes of simpelweg benieuwd bent: in dit blog kom je erachter!

 

Wat is de G-spot?

The Gräfenberg spot is is een plek aan de voorwand van de vagina. Het is voor veel vrouwen een plek die gevoelig is voor seksuele prikkels.

G-spot als onderdeel van de clitoris

Wanneer mensen het hebben over de clitoris hebben ze het vaak over het externe onderdeel van dit orgaan. Dit lijkt op een klein knopje maar de clitoris is dus meer dan enkel een knopje. Het klopt dat de meeste zenuwuiteinden zich in de glans van de clitoris bevinden, het zichtbare topje is extreem gevoelig en speelt hierdoor bij veel vrouwen een belangrijke rol bij het bereiken van een orgasme. Maar ook het interne deel van de clitoris, inclusief de zwellichamen en de ‘benen’ (crura) zijn betrokken actief tijdens seksuele opwinding en stimulatie. De interne clitoris lijkt bij te dragen aan diepere sensaties. Bij sommige vrouwen kan stimulatie van de G-spot ook indirect de clitoris prikkelen, omdat deze plek anatomisch dicht bij de interne clitoris ligt. Dit hele netwerk wordt soms aangeduid als het clitorourethrovaginale complex.

Verschillen in anatomie

Sommige vrouwen hebben uitwendige clitorale stimulatie te komen om tot orgasme te komen, anderen niet. Bij sommigen is de Gräfenberg spot niet heel gevoelig, bij andere wel. Het is bij iedereen anders. Het advies is dus ook: Ga zelf op verkenning uit en ontdek wat voor jou werkt.

Bestaat de G-spot?

De G-spot is een enorm populair concept, maar is de wetenschappelijke wereld het ook eens over zijn bestaan? Om hierachter te komen is het belangrijk om de geschiedenis van deze plek uit te pluizen.

De geschiedenis van de Gräfenberg spot

Ondanks de term G-spot is benoemd door Dr. Gräfenberg in 1950, werd er al in de 11e eeuw, hoge middeleeuwen, geschreven over gevoelige zones in de vagina. In de jaren 80-90 populariseerde de term, het concept werd wereldwijd bekent. In 2012 beweerde een wetenschapper genaamd Ostrzenski G-spot weefsel te hebben gevonden bij een dissectie. Het bewijs blijft echter omstreden. Toch gebruiken we de term allemaal, waarom?

Anatomische studies

De medische wereld is het er niet over eens of de G-spot bestaat. Sommige onderzoeken tonen aan dat er in de voorwand van de vagina een ander soort weefsel zit, rijk aan zenuwuiteinde. Andere studies vinden geen verschil of concluderen dat het effect voornamelijk te maken heeft met de clitoris.

Uit een meta-analyse van Vieira-Baptistaet al. (2021) is gebleken dat anatomische onderzoeken inconsistente bevindingen leveren. Er is geen consensus over de locatie, grootte of aard van de Gräfenberg spot. Verder zijn de studies die het bestaan van een G-spot ondersteunen vaak gebaseerd op subjectieve rapportages en niet op objectieve metingen.

Ervaring 

Uit de meta-analyse blijkt dat 62,9 % van de vrouwen rapporteert een G-spot te hebben. In klinische studies werd de spot geïdentificeerd bij 55,4 % van de vrouwen, echter werd er niet in elk onderzoek een effect gevonden.

Dus, hoe zit het nu?

Het lijkt een feit dat veel vrouwen een gevoelige zone lijken te hebben aan de vaginale wand. Echter is het heel verschillend en is wetenschappelijk onderzoek het niet eens met het bestaan van de G-spot als afzonderlijke anatomische plek. Dit maakt de ervaring van veel vrouwen niet minder. De waargenomen gevoeligheid bij veel vrouwen in het gebied kan worden verklaard door de interactie van de clitoris, urethra en vaginawand. Sommige experts spreken dan ook liever van een clitourethrovaginaal complex complex. Seksuele stimulatie wordt verwerkt in een netwerk van verschillende structuren.  En wellicht is dit juist het punt: Het is niet één knopje, seksueel genot is complex en voor iedereen anders.

 

Kan de G-spot voor diepere orgasmes zorgen?

Onderzoek laat zien dat vrouwen met een hogere lichaamsbewustzijn, vooral over de diepere gelegen vaginale erogene zones, zo ook de G-spot, waarschijnlijker zijn om ESR (Expanded Sexual Response) orgasmes te ervaren. Meerdere orgasmereflexroutes kunnen tegelijk worden geactiveerd, waardoor er een dieper en langer orgasme kan plaatsvinden.

in andere woorden: Ja, het verkennen van diepere structuren kan leiden tot diepere orgasmes.

Hoe vindt je de G-spot?

De G-spot bevind zich aan de binnenkant van de vagina, ongeveer 3 cm vanaf de ingang. hoe diep de plek zit verschilt per persoon. Je kunt de plek voelen wanneer je een vinger naar binnen brengt, met je handpalm naar je buik toe gericht. De spot zit aan de voorkant van je lichaam, richting je onderbuik. De plek voelt anders dan de rest van de vaginawand, iets ruwer of sponsachtiger in vergelijking met het weefsel eromheen.

 

Hoe stimuleer ik de G-spot

De plek wordt gestimuleerd door inwendige stimulatie. Dit kun je doen door je vingers te gebruiken, maar ook door inwendige seksspeeltjes of penetratie.

Wanneer je de vingers gebruikt kun je deze het best als een soort haakje omhoog vormen, voor gerichtere stimulatie.

Je kunt ook een G-spot vibrator aanschaffen. Dit is een vibrator die speciaal is ontworpen voor het stimuleren van de binnen kant van de vagina.

Tip: Gebruik bij siliconen speeltjes nooit siliconen glijmiddel, kies een glijmiddel op waterbasis.

 

Wat is een ‘blended orgasm’?

Met een blended orgasme bedoelen we een orgasme waarbij meerdere erogene zones tegelijkertijd worden gestimuleerd.  Bijvoorbeeld; G-spot en clitorale (externe) stimulatie.

Onderzoek toont aan dat een blended orgasm meerdere orgasmereflexen tegelijkertijd kan activeren. De orgasmes kunnen dus dieper voelen en langer duren.

Een leuke toy die dubbele stimulatie bied is de rabbit vibrator. De meeste rabbit vibratoren vibreren aan beide kanten, maar er zijn ook rabbits met luchtdruk aan de externe clitoris.

 

Conclusie

Er lijkt niet voldoende bewijs voor het bestaan van de Gräfenberg spot als afzonderlijke anatomische structuur. Wel is de realiteit dat het voor veel vrouwen nog steeds een gevoelige zone is. Dit komt door een groter netwerk van seksuele stimulatie. Het is dus geen afzonderlijk genotscentrum maar het staat wel degelijk in interactie met genotscentra. De plek voelt daarom bij veel vrouwen heel fijn en kan tot diepere orgasmes leiden.

Kortom, seksueel genot is complex en er zijn meerdere structuren en connecties die verantwoordelijk zijn voor seksueel plezier!

 

Bronnen

Kilchevsky, A., Vardi, Y., Lowenstein, L., & Gruenwald, I. (2012). Is the G-spot real? A review of current anatomical and physiological literature. International Journal of Women’s Health, 4, 613–619. https://doi.org/10.2147/IJWH.S38321

Rutgers Expertisecentrum Seksualiteit. (z.d.). G-spot. Sense.info. Geraadpleegd op 16 april 2025, van https://sense.info/en/your-body/female-body/g-spot

Landhuis, E. (2022, 27 oktober). Why is the clit so sensitive? Thanks to over 10,000 nerves, first real count finds. Medical News Today. https://www.medicalnewstoday.com/articles/why-is-the-clit-so-sensitive-thanks-to-over-10000-nerves-first-real-count-finds

Vieira-Baptista, P., Lima-Silva, J., Fonseca-Moutinho, J., & Beirão, I. (2021). G-spot: Fact or fiction? A systematic review. International Urogynecology Journal, 32(11), 2959–2967. https://doi.org/10.1007/s00192-021-04872-7