Erectieproblemen
Samenvatting
Helaas kampen veel mannen met erectieproblemen. Dit kan enorme invloed hebben op iemands zelfvertrouwen in de slaapkamer en het kan seksueel plezier verminderen. In dit artikel zullen we bespreken wat je het beste kan doen als je met erectieproblemen kampt. We gaan dieper in op de oorzaken en hoe je erectieproblemen kunt aanpakken. Benieuwd? Lees vooral verder!
Wat houdt een erectieprobleem precies in?
Een erectie van de penis refereert naar het fysiologische process waarbij bloed in de penis wordt gepompt. Typisch een reactie na seksuele opwinding en een must voor seks met penetratie (toch kun je ook zonder een stijve penis seks met penetratie hebben, hier later meer over).
Iedereen heeft wel eens moeite met het krijgen of behouden van een erectie, dit is niet per se een probleem. Er is pas sprake van een erectieprobleem wanneer het vaker voorkomt en de persoon er (veel) last van ondervindt. toch kunnen ook de tips helpen betere erecties te krijgen, ook als je af en toe erectie moeilijkheden ondervindt.
wist je dat een kwart van de jongere mannen hun erecties niet optimaal vindt?
Het is dus niet enkel voor mannen op leeftijd, wel komt het over het algemeen vaker voor bij oudere mannen. De algemene schatting is dat vanaf de leeftijd van 40-50 jaar erectiestoornissen ongeveer even vaak voorkomen als het getal van de leeftijd in procenten. Bijvoorbeeld: Je bent 69 jaar oud, dan is de kans waarschijnlijk 69% dat je ook met erectieproblemen loopt. Het aantal mannen met een milde tot ernstige vorm van erectiestoornis is enorm, maar niet iedereen heeft behandeling nodig of wil ervoor behandeld worden.
Bij mannen boven de 50 jaar hebben erectieproblemen vaker een lichamelijke oorzaak. Bij jongere mannen ligt de oorzaak vaker in psychologische factoren, zoals prestatiedruk
Wat veroorzaakt erectieproblemen?
Er zijn veel factoren die (samen) tot erectieproblematiek kunnen leiden. Het kan dus lastig zijn de precieze oorzaak te achterhalen. Hier zijn een aantal factoren die een rol kunnen spelen bij de ontwikkeling van een erectieprobleem. Iedereen is uniek, ga vooral bij jezelf na welke risicofactoren een rol spelen en waar je verbetering kan zoeken.
Cardiovasculair systeem
Alle risicofactoren voor hart- en vaatziektes zijn automatisch ook risicofactoren voor erectiestoornissen, het is immers allemaal onderdeel van eenzelfde systeem. Deze risicofactoren zijn:
- hoge bloeddruk
- hoge cholesterol
- roken
- gebrek aan lichamelijke beweging
- obesitas
- diabetes
Een erectieprobleem kan ook een waarschuwingsfunctie hebben voor verdere hart en vaat gerelateerde problematiek. De slagaders die naar de zwellichamen lopen zijn namelijk een stuk kleiner dan de kransslagaders die naar de hersenen lopen. Hierdoor zal een vernauwing sneller klachten geven bij de kleinere aders dan bij de grotere aders. Vernauwingen in bloedvaten manifesteren zich dus eerder in de penis.
De penis is de antenne van het hart
Lichamelijke oorzaken
- Een chronische ziekte of beperking (hart- en vaat ziektes, asthma, COPD, diabetes etc.)
- Ouderdom
- Medicijnen
- Leefstijl
Psychologische factoren
- Emoties – vermoeidheid, stress, zenuwen, relatieproblemen, verdriet
- Faalangst
Wat kan je doen?
- De penisring
Een cockring gaat om de penis heen en houdt hierdoor het bloed in de penis. Hierdoor kun je genieten van een stevigere en langere erectie.
- Vacuümpomp
De penispomp is een cilinder die om de penis zit en vacuum zuigt, hierdoor wordt het bloed in de zwellichamen van de penis gezogen. Met als resultaat: een penis die langer hard en stijf blijft!
- Kegel oefeningen
Een sterke bekkenbodem kan zorgen voor een betere rigiditeit en verlengde erectie. Doordat je de juiste spieren aanspant kun je voorkomen dat bloed de penis uitloopt. Een soort natuurlijke cockring dus!
- Levensstijl
Een gezond lichaamsgewicht kan helpen bij een erectiestoornis. Obesitas vergroot verder het risico op hart- en vaatziektes en diabetes. Zowel beide zijn vaak verantwoordelijk voor het ontstaan van een erectiestoornis. Overtollig vet kan interfereren met meerdere hormonen, dit kan ook een risicofactor zijn op een erectieprobleem. Overigens is het belangrijk genoeg voedingsstoffen binnen te krijgen en minder bewerkt of rood vlees. Verder is het belangrijk te letten op je cardiovasculaire gezondheid en te stoppen met roken als je een roker bent.
Verder is beweging belangrijk, een studie aan de universiteit Harvard vond dat slechts 30 minuten wandelen per dag wordt geassocieerd met een 41% lager risico op erectiestoornissen.
- Experimenteer
Het kan zijn dat je druk ervaart om een erectie te krijgen. De spanning en onzekerheid die je hierbij voelt maakt het alleen maar lastiger. Het kan dus helpen minder druk op die erectie te leggen en rustig je lichaam te exploreren. Streel jezelf, focus je op het gevoel, prikkel de penis, experimenteer met verschillende manieren van stimulatie. Bij partnerseks is voorspel hier erg belangrijk. Zie de penetratie en erectie niet als essentieel doel om naar te werken maar geniet van elkaar. Focus je op de aanrakingen en op het gevoel daarvan. Een leuke activiteit is om elkaar een sensuele massage te geven.
- Supplementen
Je kan ook een supplement proberen, zoals een libido jelly.
- Bezoek de huisarts of seksuoloog
Wanneer je problemen met je erectie ervaart kun je ook naar de seksuoloog of huisarts stappen. Zij kunnen meekijken en bijvoorbeeld erectiepillen (e.g. viagra) of injecties voorschrijven. Verder kan de seksuoloog ook helpen wanneer er psychologische factoren spelen bij erectie problematiek.
Oefening
De volgende oefening kan helpen meer vertrouwen te krijgen in je erectie, en om meer controle te ondervinden. Het is voor mensen die moeite hebben met het krijgen of behouden van een erectie. De oefening bestaat uit een solo onderdeel en een partner onderdeel. Er wordt geadviseerd de oefening 3 keer per week of om de dag te oefenen, per keer 15-20 minuten. De regelmaat is erg belangrijk in het process, wanneer je de oefening dus maar 1 keer per week doorzet zul je waarschijnlijk minder resultaten ondervinden. Benieuwd of het jouw wat kan bieden? Proberen kan nooit kwaad! en wie weet ben jij snel zelfverzekerder over jouw erectie.
Stap 1: Solo oefening
- Begin de penis te prikkelen, gebruik je fantasie en beeld je iets in dat jou erg opwind. Als je een erectie krijgt kun je stoppen met masturberen, laat de penis geheel slap worden. Je kunt je focus van de opwindende fantasie verplaatsen, zo gaat het vaak wat sneller.
- heb je de eerst keer geen erectie? Geen probleem, herhaal dan het eerste deel van de oefening elke dag totdat je een erectie krijgt
- Heb je moeite om opnieuw een erectie te krijgen, gebruik wat glijmiddel of, voor meer sensatie.
- Wanneer de penis helemaal slap is kun je het masturberen hervatten tot de penis weer helemaal stijf is.
- Herhaal dit nog een keer. Deze keer kun je doorgaan totdat je een zaadlozing krijgt.
- Ervaar de oefening totdat je controle ervaart bij het laten opkomen en laten zakken van een erectie. Heb je de oefening drie of vier keer met succes uitgevoerd? Allereerst wat fijn dat je meer controle ervaart! Je bent klaar voor stap 2.
Stap 2: Samen met partner
- Laat je partner de oefening lezen en bespreek het met elkaar. De oefening kan frustrerend zijn omdat de oefening erg op jou gericht is en er geen gemeenschap kan plaatsvinden. Zelfs niet als jullie allebei erg opgewonden raken. Uiteindelijk mag je partner je wel op andere manieren een orgasme bezorgen.
- Streel elkaar, ontspan en geniet van je partners aanrakingen. Focus je niet of je penis stijf wordt of niet, dit maakt niet uit.
- Als jullie elkaar een tijdje hebben gestreeld, mag je partner je penis gaan strelen, je kunt hier een stijve penis van krijgen. Andere stimulatie van de penis mag ook, zoals bijvoorbeeld orale seks. Je mag echter nog niet klaarkomen! Of seks penetratie hebben. Het is erg belangrijk rustig de stappen op te bouwen om zo later meer controle over je erecties te krijgen.
- Pas als je volledig slap bent mag je partner je weer gaan strelen.
- Heb jij deze oefening drie of vier keer met succes uitgevoerd dan kun je dezelfde oefening doen, waarbij jullie uiteindelijk wel geslachtsgemeenschap mogen hebben.
Na de oefening
Hopelijk heeft deze oefening geholpen een positievere ervaring te hebben met je erecties. De oefening duurt lang, en kan frustrerend zijn, maar het belangrijkste is het blijven proberen. Hoe meer ervaring je opdoet hoe meer je je lichaam leert kennen. En hoe meer positieve ervaring je opdoet, hoe makkelijker het wordt de controle te herpakken!
Mocht de oefening niet hebben geholpen of loop je vast (6-8 weken). Overweeg dan een hulpverlener van de Nederlandse Verenging voor Seksuologie te contacteren of een belletje te maken naar je huisarts.
Kan je nog steeds penetreren?
Ja dit kan zeker! De manier om dit te doen wordt ook wel ‘stuffing genoemd’. Hierbij ga je bovenop je partner liggen (of andersom) en duwt je partner de slappe penis naar binnen. Door de spieren in de vagina aan te spannen en de heupen te bewegen kan de penis dieper in de vagina worden opgenomen. Kegeloefeningen kunnen hier helpen om meer controle te krijgen over de vaginale spieren. Zo kan het genot worden vergroot. Het gevoel van de penis in de vagina kan erg fijn zijn en het kan zelfs gebeuren dat de penis reflexmatig alsnog hard wordt!
Verder kun je voor kegeloefeningen vaginale balletjes gebruiken. Het zijn balletjes , die door het gewicht de bekkenbodemspieren trainen. Bezoek onze collectie vaginale balletjes en bekijk welke het beste past! Met balletjes met of zonder app, vibratie of geen vibratie en met trainingsprogramma of zonder, de keuze is reuze!
Welke seksspeeltjes zijn geschikt voor een penis zonder erectie?
Het kan handig zijn speeltjes te gebruiken die je om de penis heen kan leggen. Bijvoorbeeld penisstrokers, of de Arcwave ion, een luchtdruk vibrator voor mannen. Hierbij hoef je niks te penetreren en kan je zelf makkelijker bepalen waar jij van de stimulatie wilt genieten! Ook cockringen kunnen het plezier tijdens de seks vergroten door de erectie uit te stellen.Er zijn ook penisringen met vibratie, deze kunnen fijn zijn voor extra stimulatie op de penis maar ook voor je partner.
Conclusie
Kortom, erectieproblemen komen vaak voor en zijn niks om je voor te schamen. Het kan tot veel frustratie leiden, en is daarom ook zeker iets om serieus te nemen. Heb je extra hulp nodig aarzel niet om naar de huisarts te gaan of contact te zoeken met een NVVS proffesional. Toch kun je zelf ook veel proberen, doe de oefening of probeer een van onze hulpmiddelen. Het belangrijkste is om de tijd te nemen, druk zal het krijgen en behouden van een erectie namelijk moeilijker maken. Probeer je te focussen op de plezierige sensaties die je voelt in de penis en weet dat erectieproblemen niet permanent hoeven te zijn!
Bronnen
Yaffé, M., & Fenwick, E. (1996). Seks: Praktische handleiding voor de man.
Stichting Rutgers. (z.d.). Hulp bij erectieproblemen. Seksualiteit.nl. https://seksualiteit.nl/tips-tools/
Harvard Health Publishing. (z.d.). 5 natural ways to overcome erectile dysfunction. Harvard Medical School. https://www.health.harvard.edu/mens-health/5-natural-ways-to-overcome-erectile-dysfunction
UZ Leuven. (2019, juni). De antenne van het hart. UZ Magazine. https://www.uzleuven.be/nl/uz-magazine/juni-2019/de-antenne-van-het-hart