De pil
Samenvatting
Alles over de pil
De pil of ook wel anticonceptie pil genoemd, is de meest gebruikt vorm van anticonceptie in Nederland.
Wat is de pil en hoe werkt het?
De pil is dus een vorm van anticonceptie. Hierdoor kan je dus niet zwanger worden. Het heeft een dubbele werking. In de de pil zitten namelijk 2 verschillende stoffen die voor andere dingen zorgen.
Het heeft een drievoudige werking:
- Bevruchting wordt voorkomen doordat de ovulatie wordt onderdrukt. Dit komt doordat het de secretie van FSH en LH onderdrukt.
- Het baarmoeder slijmvlies wordt niet groter waardoor innesteling van een bevruchte eicel niet kan gebeuren.
- Het maakt het slijm van de cervix dikker, hierdoor kan sperma moeilijker bij de eicel komen.
Deze werkingen komen door de 2 werkzame stoffen die erin zitten. Deze werkzame stoffen zijn de hormonen , een oestrogeen en een progestageen. Het oestrogeen component betreft ethinylestradiol (EE) en de progestagenen component bestaat uit een eerste, tweede of derde generatie progestageen.
De pil is ook in verschillende verpakkingswijzen te verkrijgen:
- Eenfasige pil, dit is een enkele concentratie van de twee hormonen. Je slikt dus 3 weken lang dezelfde pil. De vierde week is je stopweek, deze week slik je dan geen pil.
- Meerfasige pil, medici en farmaceuten onderscheiden bij deze aanpak 2 of 3 verschillende fasen in de hele menstruatiecyclus. De tabletten hebben per fase een eigen kleur en op de strip staat een volg weg met het op een foutloze inname. Soms wordt ook een pil zonder hormonen bijgeleverd voor de dagen waarop geen tablet hoeft te worden ingenomen.
Dosis
In de eerste versie van de pil zat 50 microgram EE, ook wel ethinylestradiol. Dit bleek echter voor veel bijwerkingen te zorgen. Nader onderzoek toonde aan dat minder EE ook een voldoende effect kon bereiken, hierdoor werd de EE dosis steeds verder gelaagd. Er bestaan hierdoor verschillende dosissen.
- Sub-50-pillen, dit betekent dat er minder dan 50 microgram EE in zit.
- Sub-30-pillen, hier zit minder dan 30 microgram EE in.
- Sub-20-pillen, hier zit minder dan 20 microgram EE in.
Bijwerkingen van de pil
De pil heeft net zoals andere medicijnen ook bijwerkingen. Vroeger toen er nog meer dan 50 microgram EE erin zat waren er veel meer bijwerkingen, dit is dan ook de reden dat de hoeveelheid EE in de pil is aangepast. Vaak gaan de bijwerkingen langzaam weg na 6 tot 12 maanden, natuurlijk is dit niet altijd zo.
Bijwerkingen die kunnen voorkomen zijn:
- Zeer vaak (>10%): doorbraakbloedingen, vooral tijdens de eerste maanden van het gebruik van de pil.
- Vaak (1-10%): vaginitis, misselijkheid, buikpijn, hoofdpijn, nervositeit, duizeligheid, depressieve stemming, stemmingswisselingen, gevoelige of pijnlijke borsten, dysmenorroe, amenorroe, verandering in vaginale afscheiding, acne, gewichtstoename.
- Soms (0.1-1%): braken, opgeblazen gevoel, buikkrampen, diarree, verandering in eetlust, vochtretentie, migraine, afname libido, groter worden van de borsten, huiduitslag, urticaria, chloasma, hirsutisme, alopecia, hypertensie, verandering in serumlipidespiegels.
- Zelden (0.01-0.1%): anafylactische en anafylactoïde reacties, verminderde glucosetolerantie, toename libido, intolerantie voor contactlenzen, cholestatische geelzucht en/of pruritus, erythema nodosum, erythema multiforme, afscheiding uit de tepel, veneuze en arteriële trombo-embolie, gewichtsafname.
- Zeer zelden (<0.01%): neuritis optica, retinale vasculaire trombose, pancreatitis, aandoening galblaas (waaronder galstenen), leveradenoom, hepatocellulair carcinoom, hemolytisch uremisch syndroom, verergering van systemische lupus erythematodes, IBD, porfyrie, chorea van Sydenham of van spataderen, herpes gestationis, melasma.
Als je last hebt van bijwerkingen kan je altijd je huisarts vragen of je kan overstappen naar een andere pil. Er is voor iedereen wel een goede combinatie te vinden.
Wat als ik de pil een keer vergeet?
Dat hangt af van het soort en hoeveel uur er tussen zit. Bij de combinatiepil geldt vaak:
- Minder dan 12 uur te laat? Neem ‘m alsnog in, niks aan de hand.
- Meer dan 12 uur te laat? Check je bijsluiter en gebruik tijdelijk een condoom.
- Twijfel je? Overleg met je huisarts of apotheek.
Beschermt de pil tegen soa’s?
Nee. Het beschermt alleen tegen zwangerschap, niet tegen soa’s zoals chlamydia, hiv of gonorroe.
Gebruik daarom altijd een condoom bij nieuwe of wisselende partners.
Conclusie
De anticonceptiepil is het meest gebruikte conceptie middel dat er bestaat. Het heeft 2 hormonen die ervoor zorgen dat je niet zwanger kan raden. Het kan zorgen voor veel soorten verschillende bijwerkingen. Als je je er niet goed bij voelt kan je altijd naar je huisarts om te kijken of er andere betere opties voor jou zijn.