Consent
Samenvatting
Alles over consent
Consent is het Engelse woord voor instemming. Vaak word het gebruikt in de seksuele omgeving. Als iemand consent geeft dan geven hij of zij vrijwillig toestemming met het voorstel en/of de wensen van de persoon die voor consent vraagt. Instemming is dan ook erg belangrijk wanneer het aankomt tot seks. De leeftijd waarop je seksuele consent kan geven in Nederland staat op 16 jaar.
Wat is consent?
Consent is dus instemming met een voorstel of de wens van een ander. Het is alleen geldig als dit vrijwillig word gedaan. Instemming kan niet gegeven worden door mensen onder de 16, mensen die onder invloed zijn van drugs en/of alcohol, en mensen die slapen of buiten bewust zijn. Als iemand instemming geeft wanneer ze bedreigd of geforceerd worden geld het ook niet, het is namelijk niet vrijwillig gegeven dan. Bij ongelijk machtsdynamiek geld de instemming ook niet, denk aan een student en docent samen. De instemming van de student geld niet want de docent heeft autoriteit over de student.
Een goede manier om consent uit te leggen aan iemand is door het “thee voorbeeld” te gebruiken. Je maakt namelijk niet thee voor iemand die geen thee wilt. Ook maak je geen thee voor iemand die jou geen antwoord kan geven. Als iemand er dus niet voor vraagt of geen ja zegt op jouw vraag maak je dus ook geen thee voor ze. Instemming werkt precies hetzelfde, dit kan een duidelijker voorbeeld zijn voor mensen die niet zo goed weten wat consent is.
Consent is anders in verschillende velden. Zo vraag je dus rondom seks elke keer voor instemming. In de medische wereld moet er ook eerst om instemming gevraagd worden wanneer dokters een medische behandeling willen uitvoeren. Ook moeten alle risico’s uitgelegd worden die bij deze behandeling komen kijken. Dit word dan ook geïnformeerd consent genoemd.
Hoe werkt Consent?
Instemming is communicatie. Bij elke seksuele actie moet er instemming zijn. Dat iemand het geeft voor seks de ene keer betekent niet dat ze consent geven voor elke seksuele actie die jij met ze wil doen daarna. Het is belangrijk dat je met je partner praat over waar jij wel en niet comfortabel mee ben en wat je partner wel en niet mag doen zonder elke keer te vragen voor consent. De meeste koppels zal je bijvoorbeeld elkaar niet om een kus vragen, omdat ze elkaars consent hier al voor hebben.
Consent kan altijd worden ingetrokken
Als je instemming geeft betekent het niet dat je deze niet terug kan nemen, dat kan namelijk wel. Het is heel normaal om nerveus te zijn, en als je eerst ja zei maar vanwege zenuwen of andere redenen toch niet meer comfortabel bent dan is het helemaal oké om die instemming weer terug te nemen. Voor deze reden is het altijd fijn om je partner te vragen of ze het nog steeds naar hun zin hebben.
Zo ziet consent er NIET uit:
- Het negeren van het antwoord “nee”.
- Een partner die niet reageert, zichtbaar overstuur en/of niet actief meedoet.
- Het aannemen dat bepaalde kleding, flirten en/of kussen aanleiding geeft voor meer.
- Iemand die nog te jong is om instemming te kunnen geven.
- Iemand die onder de invloed van drugs en/of alcohol is.
- Iemand onder druk te zetten door middel van intimidatie.
- Aannemen dat je toestemming hebt om seksuele handelingen uit te voeren omdat er een vorige keer ja op is gezegd.
Dit zijn allemaal dus geen vormen van consent. De persoon moet vrijwillig instemming kunnen aangeven dus.
Conclusie
Consent is dus erg belangrijk tijdens seksuele handelingen, vooral met mensen die je nog niet zo goed kent. Ook is belangrijk dat bepaalde gevallen mensen geen instemming kunnen geven, bijvoorbeeld bij iemand die dronken is. Het belangrijkste is dat jij en de persoon waarmee je seksuele handelingen mee uitvoert allebei elkaar toestemming hebben geven om dit te doen.