Cisgender
Alles over cisgender
Je hebt de term vast wel eens gehoord, cisgender. Hij wordt gebruikt als de tegenovergestelde term van transgender. De meerderheid van de populatie op aarde is cisgender, dit word dan dus ook vaak als de norm gezien.
Wat is cisgender?
Je bent cisgender wanneer jouw genderidentiteit overeenkomt met het geslacht waarmee je bent geboren. Bijvoorbeeld iemand die bij de geboorte als vrouw is vastgesteld en zich ook als een vrouw identificeert.
Waar komt de term vandaan?
Het Latijnse voorvoegsel cis- betekent ‘aan deze kant’. Het tegenovergestelde is dus het voorvoegsel trans- wat ‘aan de andere kant’ betekent. Hiermee wordt dus bedoeld dat jouw sekse en jouw gender identiteit aan dezelfde kant staan, ze komen dus met elkaar overeen. Bij transgender mensen staan het geslacht waarmee zij zijn geboren en hun genderidentiteit aan verschillende kanten. De term werd in 2015 in de Oxford Dictionary gezet.
Er is wel kritiek op de term. Veel mensen vinden de term namelijk onnodig, dat het mensen zou verdelen terwijl dat niet nodig is. Maar de term is juist bedoeld als beschrijvende term. Denk aan dat mensen die heteroseksueel zijn “straight” worden genoemd bijvoorbeeld. Andere termen die ook worden gebruikt zijn de termen AFAB “assigned female at birth” en AMAB “assigned male at birth”.
K. J. Rawson legde uit dat mensen die hetero zijn “hun heteroseksualiteit doorgaans niet als een identiteit ervaren, velen identificeren zich niet als heteroseksueel – dat hoeft ook niet, omdat de cultuur dat al voor hen heeft gedaan”, en dat “cisgender mensen zich over het algemeen niet als cisgender identificeren omdat de maatschappelijke verwachtingen er al van uitgaan dat ze dat wel zijn.”
Genderexpressie en genderidentiteit
Net zoals bij transgender mensen heeft genderexpressie niet perse iets te maken met de genderidentiteit. Ook bij cisgender mensen is de genderexpressie dus niet iets dat “bij de genderidentiteit moet horen”. Een cisgender man kan zich dus vrouwelijk kleden maar zal nog steeds cisgender zijn. Het is aan iemand zijn uiterlijk dus niet te zien wat hun gender is. Daarom is het altijd belangrijk dat je dit vraagt en niet zomaar aanneemt dat ze het een of het ander zijn.
Cisgender in sociale media
In 2014 begon Facebook met het aanbieden van aangepaste gender opties. Hierdoor kunnen gebruikers zich identificeren met een of meer gender gerelateerde termen uit een beperkte lijst. Hieronder vallen cis, cisgender en nog veel andere termen.
Naast deze positieve ervaring heb je helaas ook momenten waar het helemaal mis gaat. In juni 2023 verklaarde de eigenaar van X (voormalig Twitter) dat het gebruik van de termen cis en cisgender op zijn platform vanaf dat moment “gericht intimidatie” zou zijn. Dit kwam nadat hij regels die mensen in de LGBT+ gemeenschap beschermde heeft versoepeld, waardoor “deadnaming” weer mocht. “Deadnaming” is iemand zijn oude naam gebruiken. Dit wordt gedaan met slechte intenties, om iemand zijn gevoelens bijvoorbeeld te kwetsen.
Conclusie
De term cisgender wordt dus gebruikt voor mensen waar het geslacht waarmee ze zijn geboren overeenkomt met hun genderidentiteit. Het woord is bedacht zodat deze personen ook kunnen worden beschreven. Er is hedendaags nog wel kritiek op de term. Sommige mensen gebruiken het als een een soort scheldwoord.